Zwemstrandje aan de Leyen
Recrëeren aan de Leien
 Rottevalle - de Leyen
Rottevalle - de Leien
 Wandelroutes
Wandel- en fietsroutes

Een klein dorp in de gemeente Smallingerland (vlakbij Drachten), centraal gelegen in de noordelijke driehoek Leeuwarden, Groningen, Assen. Rottevalle is een dorp dat rijk is aan geschiedenis. Voor de liefhebber zijn er voldoende geschiedenisboekjes over dit dorp in de woning aanwezig. De Brouwersgrêft bijvoorbeeld bevindt zich in de oude kern van het dorp en bestond al vóórdat het dorp Rottevalle haar naam kreeg.

Rottevalle biedt een prachtige uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars. Vanuit het dorp fietst of loopt u de Mûntsegroppe in en geniet u al van het Friese landschap. Waar je in het westen en midden van Friesland vooral meren vindt, toont deze hoek van Friesland een ander gezicht. Kleinschalige landschappen met mooie bossen, houtwallen, grasvelden en slootjes wisselen elkaar af. Voor een supermarkt zult u zich op Drachten of Surhuisterveen moeten richten (± 6km verderop).

Wandelen & Fietsen

Rottevalle maakt deel uit van het fietsroutenetwerk ZuidOostFriesland. Aan het einde van de Brouwersgrêft vindt u knooppunt 99. Een route die u eigenlijk niet mag missen voor deze omgeving, is het rondje om De Leyen. Deze is te vinden op http://www.route.nl/fietsroute/115089/de-leijen. Met het fietsroutenetwerk kunt u routes aanpassen aan iedere gewenste lengte. In de woning ligt een fietskaart met daarop alle knooppunten van dit gebied (voor Rottevalle houdt u start- en eindknooppunt 99 aan).

De Leyen

In de nabijheid van Rottevalle, op nog geen kilometer afstand, bevindt zich het prachtige meer De Leyen. Dit meer is ontstaan door veenafgraving en daarom op veel plaatsen ondiep. Door het meer loopt een vaargeul die aansluit op de Opeindervaart naar Opeinde en op de Lits naar Oostermeer en naar Rottevalle. In de zomer is het meer een geliefde plek voor jong en oud. Niet alleen surfers of zeilers vinden de weg naar De Leyen, bij mooi weer is het ook met kleine kinderen heerlijk toeven op het strandje en kan er lekker gepoedeld worden in het water.

Watersport »

LaDure Watersport & Recreatie

Als u een kleine dorpswandeling maakt, dan komt u bij de haven van Rottevalle, waar het watertje De Lits eindigt. Als u van het water houdt, dan kunt u bij LaDure Watersport & Recreatie (bij de haven) een kano of boot huren en door de Lits naar de Leyen varen. Mocht u zelf in het bezit zijn van een vaartuig, dan kunt u dit probleemloos te water laten via de aanwezige trailerhelling. Ook liefhebbers van het vissen kunnen op loopafstand verschillende plekjes uitproberen.

Skûtsje De Rot, www.derot.nl

Het oudst varende skûtsje 'De Rot' heeft haar vaste ligplaats in de haven van Rottevalle. Dit skûtsje is gebouwd in 1887 en heeft jarenlang dienst gedaan als beurtschip van Rottevalle naar Leeuwarden. In 2011 heeft een aantal enthousiaste mensen uit Rottevalle een Stichting 'Freonen fan de Rot' opgericht en is het mogelijk gemaakt dit skûtsje, na vele omzwervingen in Nederland, aan te kopen. Van mei tot en met september is het mogelijk een vaartocht met het skûtsje te maken. Reserveer op tijd want vol=vol.

Kunst en Cultuur »

Galerie Atelier Klaske Kalsbeek-Vlasma

Aan de Heidbuorren 3 in Rottevalle is Galerie Atelier Klaske Kalsbeek-Vlasma gevestigd.
Klaske Kalsbeek (geboren in 1948) heeft in 1992 voor het eerst in haar leven een penseel ter hand genomen en is begonnen haar gevoelens voor bloemen in schitterende aquarellen tot uitdrukking te brengen. Geraakt door de natuur bouwt zij al schilderend haar compositie op van bloemen, stillevens of landschappen. Reeds vijf keer ontving zij een prijs tijdens een expositie in Friesland en een eerste prijs op de Art Expo 1997 in Amsterdam. Als u vooraf belt, kunt u op afspraak altijd bij haar terecht.

Gallery B13, de kleinste 'gallery' van Nederland, sinds september 2014

Op initiatief van een dorpsbewoner is een etalage van een voormalig winkelpand omgetoverd tot een expositieruimte. Deze permanente expositieruimte is bedoeld voor Rottevalster amateurkunstenaars maar ook beschikbaar voor amateurs uit de gemeente Smallingerland. Het is de bedoeling dat om de 2-3 maanden een of meer amateurs een expositie verzorgen. Iedere laatste zondag van de maand is de Gallery open en de exposerende kunstenaar(s) aanwezig. Voor actuele informatie en openingstijden verwijzen wij u naar Gallery B13 (Buorren 13)

Openluchtmuseum/Themapark De Spitkeet

Als u in Rottevalle bent, raden wij u ook zeker een bezoek aan het themapark De Spitkeet in Harkema aan. Het themapark De Spitkeet laat op een ruim 4 hectare groot terrein zien hoe mensen in de Groningsche en Friesche Heide het niet gemakkelijk hadden in de periode 1850-1950. Het volk was erg arm en de omstandigheden waren erbarmelijk. U ziet de verschillende soorten woningen en omstandigheden waarin de mensen leefden en werkten. In deze tijd niet voor te stellen, dat dat nog maar 100 jaar geleden is.
Het themapark is vanuit Rottevalle heel gemakkelijk te bereiken per fiets. U fietst de Mûntsegroppe in en na ongeveer zes kilometer ziet u rechts het themapark.

Eten en drinken »

Paviljoen De Leyen

Aan het strandje bij De Leyen ligt het restaurant Paviljoen De Leyen, waar u vanaf het terras onder het genot van een kopje koffie of thee kunt genieten van het prachtige uitzicht. Ook is dit een prima locatie voor de lunch of het diner. En wilt u een prachtige zonnige dag op een bijzondere wijze afsluiten, zorg dan dat u zich bij De Leyen bevindt. U zult stil worden van de zon die heel langzaam in het water zakt...

Herberg van Smallingerland

Rottevalle heeft maar liefst negen rijksmonumenten en vijf gemeentelijke monumenten, elk met een eigen verhaal. Een van de rijksmonumenten is de Herberg van Smallingerland. Al meer dan tweehonderd jaar kunnen hier hongerige en dorstige reizigers terecht. Net als 't Stee fan Anne P. ligt dit restaurant in het oude centrum van Rottevalle (nog geen 50 meter lopen vanaf 't Stee). Uit eten bij de Herberg van Smallingerland betekent een avondje culinair genieten. Gasten van 't Stee fan Anne P. ontvangen 15% korting op het Herberg menu (drie-, vier- of vijfgangen). Het restaurant is aangesloten bij Relais Restaurants dat staat voor 'eenheid in verscheidenheid'. Zij onderscheiden zich door op ambachtelijke wijze te werken met regionale en duurzame ingrediënten. Meer informatie in 't Stee.

Café De Lits

En kiest u voor gemak of een snelle hap? Dan kunt u tegenover 't Stee bij de plaatselijke kroeg Café De Lits een snackje halen.

  • Gunstige ligging in de driehoek Leeuwarden/Groningen/Assen
  • Vlakbij het meer De Leyen (<1 km)
  • Veel fiets- en wandelmogelijkheden
  • Fietsverhuur mogelijk (fietsen staan klaar bij aankomst)
  • Rookvrij
  • Geen huisdieren

Volg ons via:

Adres:
't Stee fan Anne P.
Brouwersgrêft 5
9221 SZ  Rottevalle
Route
Telefoon: (06) 15 22 12 60
E-mail: info@tsteefanannep.nl

Naar boven