Wandelroutes
Wandel- en fietsroutes
 Zwemstrandje aan de Leyen
Recrëeren aan de Leien
 Rottevalle - de Leyen
Rottevalle - de Leien

Een klein dorp in de gemeente Smallingerland (vlakbij Drachten), centraal gelegen in de noordelijke driehoek Leeuwarden, Groningen, Assen. Rottevalle is een dorp dat rijk is aan geschiedenis. Voor de liefhebber zijn er voldoende geschiedenisboekjes over dit dorp in de woning aanwezig. De Brouwersgrêft bijvoorbeeld bevindt zich in de oude kern van het dorp en bestond al vóórdat het dorp Rottevalle haar naam kreeg.

Rottevalle biedt een prachtige uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars. Vanuit het dorp fietst of loopt u de Mûntsegroppe in en geniet u al van het Friese landschap. Waar je in het westen en midden van Friesland vooral meren vindt, toont deze hoek van Friesland een ander gezicht. Kleinschalige landschappen met mooie bossen, houtwallen, grasvelden en slootjes wisselen elkaar af. Voor een supermarkt zult u zich op Drachten of Surhuisterveen moeten richten (± 6km verderop).

Wandelen & Fietsen

Rottevalle maakt deel uit van het fietsroutenetwerk ZuidOostFriesland. Aan het einde van de Brouwersgrêft vindt u knooppunt 57. Een route die u eigenlijk niet mag missen voor deze omgeving, is het rondje om De Leyen. Met het fietsroutenetwerk kunt u routes aanpassen aan iedere gewenste lengte. In de woning ligt een fietskaart met daarop alle knooppunten van dit gebied (voor Rottevalle houdt u start- en eindknooppunt 46 of 57 aan).

De Leyen

In de nabijheid van Rottevalle, op nog geen kilometer afstand, bevindt zich het prachtige meer De Leyen. Dit meer is ontstaan door veenafgraving en daarom op veel plaatsen ondiep. Door het meer loopt een vaargeul die aansluit op de Opeindervaart naar Opeinde en op de Lits naar Oostermeer en naar Rottevalle. In de zomer is het meer een geliefde plek voor jong en oud. Niet alleen surfers of zeilers vinden de weg naar De Leyen, bij mooi weer is het ook met kleine kinderen heerlijk toeven op het strandje en kan er lekker gepoedeld worden in het water.

  • Gunstige ligging in de driehoek Leeuwarden/Groningen/Assen
  • Vlakbij het meer De Leyen (<1 km)
  • Veel fiets- en wandelmogelijkheden
  • Fietsverhuur mogelijk (fietsen staan klaar bij aankomst)
  • Rookvrij
  • Geen huisdieren

Volg ons via:

Adres:
't Stee fan Anne P.
Brouwersgrêft 5
9221 SZ  Rottevalle
Route
Telefoon: (06) 15 22 12 60
E-mail: info@tsteefanannep.nl

Naar boven